ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ; ΔΕΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.
Γράφει η Χρύσα Γελαδάρη | Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών – Πτυχιούχος ΑΠΘ, Εξειδικευμένη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Η απόδοση αρκετών παιδιών είναι αισθητά πιο χαμηλή από τα άλλα όσον αφορά στο να κάνουν τις ασκήσεις τους, στην κατανόηση του μαθήματος ή ακόμη και όταν αντιγράφουν κάτι από τον πίνακα.
Αυτά τα παιδιά σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι τεμπέλικα ούτε λιγότερο έξυπνα από τα υπόλοιπα. Απλά έχουν δυσλεξία.
Μια πολύ συχνή μαθησιακή δυσκολία που εάν δεν αντιμετωπιστεί μειώνει την απόδοση ενός παιδιού στα μαθήματα και του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινότητα του.
Το ευχάριστο είναι ότι εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με σωστό τρόπο μπορεί να υπάρξει μεγάλη βελτίωση στην καθημερινότητα και στην πρόοδο του.
Άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός να διαπιστώσει το πρόβλημα αυτό έγκαιρα ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί.
Ας αναλύσουμε λοιπόν κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσλεξίας.
Καταρχήν, ένα παιδί με δυσλεξία δυσκολεύεται πάρα πολύ με τα γράμματα της αλφαβήτου, τα μπερδεύει, τα αντιστρέφει ή και τα αφαιρεί από μια λέξη.
Αδυνατεί να χωρίσει σε συλλαβές τις λέξεις, ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες. Έχει επίσης πρόβλημα με την μνήμη του οπότε ξεχνάει πολύ γρήγορα και δεν μπορεί να συγκρατήσει εύκολα πληροφορίες.
Μπορεί να έχει καταλάβει κάτι που του εξηγείς για παράδειγμα και αμέσως μετά να μην ξέρει να απαντήσει.
Επίσης, έχει δυσκολία στο να μεταφέρει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, έχει φτωχό λεξιλόγιο και δεν χρησιμοποιεί τα σημεία στίξης διότι ξεχνάει γρήγορα πως να τα χρησιμοποιήσει.
Στην ανάγνωση διαπιστώνονται και τα πιο εμφανή συμπτώματα. Υπάρχει έλλειψη συγκέντρωσης, διαβάζει αργά χωρίς να καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει και εάν δεν χρησιμοποιήσει το δάχτυλο ή ένα μολύβι χάνει την σειρά των γραμμών.
Τέλος, ένα παιδί με δυσλεξία δεν μπορεί να εκτελέσει πολλές οδηγίες ταυτόχρονα.
Τα παραπάνω είναι κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα σε παιδιά με δυσλεξία.
Φυσικά, εάν το παιδί σου εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αυτήν η αιτία.
Θα πρέπει μέσα από κάποια τεστ και παρακολούθηση ενός ειδικού να αποφανθεί η αιτία και μετέπειτα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους σωστούς τρόπους.