ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

Γράφει η Χρύσα Γελαδάρη | Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών – Πτυχιούχος ΑΠΘ, Εξειδικευμένη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

αποτυχία απόκτηση πτυχίου

Η απόκτηση ενός πτυχίου, ένας στόχος που βάζουμε τα δυνατά μας και χρησιμοποιούμε όλη την ενέργεια μας για να τον πετύχουμε.

Ένας στόχος που εμφανίζεται από πολύ νωρίς στα μαθητικά μας χρόνια και μια αποτυχία στο να τον πετύχουμε μας στεναχωρεί και μας αποθαρρύνει από το να συνεχίσουμε.

Είναι άραγε τόσο σημαντική η απόκτηση ενός πτυχίου; Οι γνώμες φυσικά διίστανται και διαφέρουν ανάλογα με το είδος και το θέμα του πτυχίου.

Ας εστιάσουμε λοιπόν στα πτυχία Ξένων Γλωσσών και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ένα πτυχίο είναι στην ουσία ένα έγγραφο το οποίο πιστοποιεί τις γνώσεις μας και το επίπεδο τους. Για παράδειγμα ένα Lower πτυχίο Αγγλικών πιστοποιεί τις Πολύ Καλές γνώσεις Αγγλικών που διαθέτουμε.

Στην ουσία λοιπόν γίνονται εξετάσεις και εφόσον η βαθμολογία μας έχει περάσει την βάση, μας χορηγείται και το πτυχίο.

Κάπου εδώ λοιπόν τίθεται και ένα ερώτημα, είναι ένα πτυχίο επαρκές ως προς τις πραγματικές γνώσεις που διαθέτουμε; Η γνώμη μου είναι πως όχι.

Η απόκτηση ενός πτυχίου δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχουμε επαρκείς γνώσεις ούτως ώστε να πετύχουμε τους πραγματικούς στόχους, αυτούς της ζωής.

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους και οι πιο σημαντικοί είναι:

Η απόδοση πολλών μαθητών πέφτει κατακόρυφα όταν βρίσκονται σε συνθήκες πίεσης.

Παρόλο λοιπόν που ένας μαθητής έχει άριστες γνώσεις κατά την διάρκεια των εξετάσεων λόγω του στρες αποτυγχάνει.

Πολλοί μαθητές έχουν την ικανότητα να αποστηθίζουν ολόκληρα βιβλία χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν το περιεχόμενο τους. Φυσικά και επιτυγχάνουν πολύ άνετα στις εξετάσεις.

Ένα πτυχίο λοιπόν δεν είναι ένας αψεγάδιαστος και αντικειμενικός τρόπος απόδειξης των γνώσεων μας. Άρα τι είναι σημαντικό να κάνουμε;

Όπως είπα και πριν οι απόψεις διίστανται. Η δική μου άποψη έχει ως εξής:

Για ποιο λόγο ένας γονιός στέλνει το παιδί του και ξοδεύει τα χρήματα που τόσο δύσκολα βγάζει σε ένα φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών;

Νομίζω πως η απάντηση είναι εύκολη, για να μάθει Ξένες Γλώσσες φυσικά. Γιατί όμως αυτή η ανάγκη στο να μάθει το παιδί Ξένες Γλώσσες;

Επειδή πλέον η γνώση Ξένων Γλωσσών είναι απαραίτητο προσόν όχι μόνο στην επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Άρα λοιπόν ο στόχος είναι το παιδί να αποκτήσει σημαντικά εφόδια που θα το βοηθήσουν στην μετέπειτα ζωή του. Αυτό λοιπόν είναι και το σημαντικότερο.

Ένα πτυχίο από μόνο του δεν κάνει θαύματα. Έχω δει ανθρώπους που απέκτησαν πτυχίο αρκετά εύκολα αλλά στην καθημερινότητα τους η γνώση και η σωστή χρήση της Ξένης Γλώσσας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ένα πτυχίο δεν ανοίγει από μόνο του πόρτες ούτε χτίζει καριέρες. Το ταλέντο και οι ουσιώδεις γνώσεις είναι αυτά που το κάνουν αυτό.

Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ αλλά πραγματικά παραδείγματα. Το αποδεικνύουν κάποιοι από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους στον πλανήτη.

Κλείνοντας λοιπόν, η συμβουλή που δίνω και ακολουθώ ως εκπαιδευτικός είναι να εστιάζουμε πρώτα στα πιο σημαντικά πράγματα.

Προτεραιότητα μου είναι οι μαθητές μου να κατανοήσουν πλήρως την Ξένη Γλώσσα και να μπορούν να την χρησιμοποιούν με άνεση στην καθημερινότητα τους.

Όταν συμβεί αυτό τα πτυχία θα έρθουν από μόνα τους χωρίς άγχος και φόβο διότι ο σημαντικότερος στόχος θα έχει ήδη επιτευχθεί.

Scroll to Top